Uppdragsgivare:

Jula AB

Område:

grafisk design, förpackningsdesign, illustration

Produkt:

förpackningar, produktlinje

Rollfördelning:

Adrian Palin; grafisk form, mönsterdesign.

Jula skulle lansera ett helt nytt sortiment under november 2017, under namnet Fika made in Sweden. Vi fick i uppdrag att ta fram den nya designen, som skulle pryda deras förpackningar för olika slags kondisbitar och kakor.

Sortimentet skulle bestå av två olika förpackningstyper (inplastade tråg samt burkar med pappersetiketter). Därför var det extra viktigt att designen följde en röd tråd, så att sortimentslinjen kändes sammanhållen. Viktiga ledord var: folkligt, enkelt, färgglatt, gott och inbjudande. Vi landade tidigt i processen i pastellfärger och en somrig fika-på-landet känsla. Bakgrundsmönstret på förpackningarna är tänkt att föra tankarna till en gammaldags lantlig bordsduk, och för att hitta rätt känsla gick vi riktigt långt bak i tiden. Inspirationen till mönstret kommer nämligen från en forntida egyptisk gravmålning.

Designen skiljer sig ganska mycket från Julas övriga EMV-produkter, men återkopplar genom att använda samma typsnitt i brödtexterna som till övriga sortimentet. Tyvärr klarar inte förpackningarna våra tester för tillgänglighet då är teckenstorleken för liten, men under designprocessen kom vi i alla fall en bit på vägen.

Större delen av Fika-sortimentet är veganskt, vilket vi på Majority premierar. Alla Julas kondisbitar och kakor är tillverkade i Sverige.